Banden kopen: wees op tijd!

Hey, ik ben Kurt. Sinds mijn 13 jaar hielp ik in de garage van mijn oom. Auto's hebben me altijd geïnteresseerd, en dan vooral wat de mechanische en elektronische kant betreft. Nu, zoveel jaar later (mijn oom heeft zijn garage niet meer) doe ik nog altijd graag auto-onderhoud en reparatie. Het is mijn grootste hobby. Ik merk dat de autowereld snel verandert. Naast mechaniek, ben ik nu heel veel met software bezig. Op deze blog zullen jullie regelmatig problemen en de oplossing ervoor kunnen lezen. Alle merken komen aan bod. De bedoeling van deze blog is dat we van elkaar kunnen leren! Ik wens jullie veel leesplezier!

Banden kopen: wees op tijd!

28 augustus 2017
 Categorieën: Car wash & klein automateriaal, Blog


Wanneer moet u nieuwe banden kopen? 

Een bestuurder die zijn banden niet tijdig vervangt, brengt zichzelf en anderen in gevaar. De slijtage van de band vloeit voort uit de duur van het gebruik en de rijstijl. Alle autobanden zijn voorzien van een slijtage-indicator die vastgelegd is op 1.6 millimeter. Wanneer de diepte van de groeven kleiner is dan 1,6 mm dan is de maximale veiligheid niet meer gegarandeerd omdat de remafstand en de grip op de baan niet meer dezelfde is. Dan moet u dringend nieuwe banden kopen. Er zijn verschillende soorten autobanden. Voor u een aankoop doet moet u enkele zaken in overweging nemen - of vraag Albatros Banden IJmuiden om advies - om na te gaan welke soort er best passen bij uw rijgedrag. We geven u een overzicht van de verschillende soorten banden.

Soorten autobanden: zomerbanden 

Met zomerbanden kunt u bijna het hele jaar door rijden, ongeacht de weersomstandigheden en het gebruik van het voertuig. De zomerbanden bieden u een onberispelijke wegligging als de temperatuur hoger is dan zeven graden Celsius. Ze zijn echter niet geschikt om op sneeuw te rijden. 

Winterbanden 

Het is sterk aangeraden om winterbanden in het begin van november te laten installeren. De temperaturen liggen dan vaak onder de zeven graden Celsius. Banden kopen voor de winter betekent dat u kiest voor banden met grove groeven die een betere grip bieden op natte, besneeuwde en ijzige ondergronden.

All Season banden 

Banden kopen die echt geschikt zijn voor alle seizoenen is het ideale compromis als u uw voertuig onder alle omstandigheden, zowel in de zomer als in de winter, gebruikt. Alle seizoenbanden zijn verenigbaar met elk soort wegdek. Ze zijn echter niet zo efficiënt als zomerbanden in de zomer en winterbanden in de winter. Het is belangrijk om regelmatige de slijtage van uw banden te controleren zodat deze te allen tijde voldoen aan de voorwaarden.

Energielabel nu ook voor autobanden 

Sinds vorig jaar worden autobanden ook voorzien van een gekleurd label, vergelijkbaar met de labels op koelkasten, wasmachines, enzovoort. De bedoeling van deze labels is om de consument de informeren over de prestaties van de band volgens 3 normen: mogelijke brandstofbesparing, grip op nat wegdek, het geproduceerde geluid tijdens het rijden. Deze maatregel, die op Europees niveau wordt toegepast, maakt deel uit van een actieplan om het totale energieverbruik in de Europese Unie tegen 2020 met 20% te verminderen. De criteria voor verbruik en remafstand worden geëvalueerd op een schaal van letters A tot G (de letter D wordt in beide gevallen niet gebruikt). De letter A geeft de producten aan met de minste rolweerstand of met beste grip op de weg. Voor rollend geluid worden de waarden gegeven in decibel en vergezeld van een notatie van zwarte golven. Hoe meer zwarte lijnen, hoe luidruchtiger de band. Volgens testen zijn de beste banden momenteel die met een dubbele B. Banden met een AA-label zijn nog niet op de markt.